1. Eels – Beautiful Freak

2. Mumford & Sons – Roll Away Your Stone
3. Bob Dylan – Ballad of a Thin Man

4. Villagers – Becoming a Jackal
5. The Asteroids Galaxy Tour – Around the Bend

6. Diana Ross – All of my Life
7. Beach House – Zebra
8. Vampire Weekend – A-Punk
9. The Cure – Underneath the Stars

10. The Smiths – The Queen Is Dead
11. Slowdive – Alison
12. A Shoreline Dream – New York

13. Muse – Neutron Star Collision (Love Is Forever)
14. The Rolling Stones – We Love You

15. David Bowie – Aladdin Sane (1913-1938-197?)
16. The The – Heartland
17. Joy Division – Decades

Mumford & Sons – Roll Away Your Stone | Bob Dylan – Ballad of a Thin Man
Twee folkliedjes van totaal verschillende tijden. Mumford & Sons mag zich van ons wel terecht de neuwe folkrevelatie noemen terwijl Bob Dylans album Highway 61 Revisited al meer dan veertig jaar overeind staat. Toch is de overeenkomst groter dan alleen de noemer folk. Op de een of andere manier heeft Marcus Mumfords rasperige stem wel wat weg van ‘de meester’.

Villagers – Becoming a Jackal | The Asteroids Galaxy Tour – Around the Bend
The Villagers werden dan weer op het grote internet de grote Ierse folkrevelatie genoemd, maar daar ben ik het niet mee eens. Het nummer is trouwens wel een echt groeinummer en het album ook. Hoe vaker je luistert, hoe mooier het album wordt geldt dus. The Asteroids Galaxy Tour is het ‘best bewaarde geheim’ van Denemarken, met vrolijke en retro popsongs.

Diana Ross – All of my Life | Beach House – Zebra | Vampire Weekend – A-Punk | The Cure – Underneath the Stars
Retro, zei je? Dan is Diana Ross het ideale nummer om mee te beginnen. Via moderne popmuziek, zoals Beach House, die we woensdag in Paradiso aan het werk mogen zien, en Vampire Weekend met Afrikaanse ritmiek uit Brooklyn, komt de playlist aan bij wat duisterder muziek. Hoewel The Cure al lang niet meer zo zwartgallig is als 25 jaar geleden blijft de band absoluut geen popmuziek.

The Smiths – The Queen Is Dead | Slowdive – Alison | A Shoreline Dream – New York
De ster van The Smiths is natuurlijk zanger Morrissey, maar in dit nummer vind ik vooral het bezwerende ritme interessant. Slowdive is op een heel andere manier bezwerend. Het nummer vergaat haast in galm en de geluidsgrafiek ziet eruit als een rechthoek. Mooier nog is het nummer New York van A Shoreline Dream, dat voorgaande bands met nog andere invloeden combineert. Met dank een Andreas en Curt Clodiger.

Muse – Neutron Star Collision (Love Is Forever) | The Rolling Stones – We Love You
Een hedendaagse band die aan hun retour toe lijkt te zijn en een van hun slechtste nummers ooit presenteert tegenover een nummer uit de hoogtijdagen van een band die nu al lang uitgerangeerd is. Muse, zoals Abel al zei, klinkt meer dan ooit als een pastiche op zichzelf  terwijl The Rolling Stones voor hun tijd experimentele muziek presenteren.

David Bowie – Aladdin Sane (1913-1938-197?) | The The – Heartland | Joy Division – Decades
Terug naar de 80s, maar eerst nog even David Bowie’s uitstapje naar de freejazz. Hoogst experimenteel maar wel steengoed en de pianist lijkt dezelfde te zijn als van Rip Rig + Panic. Dezelfde soort stijl van spelen keert ook terug op Heartland, een nummer met politieke tekst dat een hit was op de VPRO indertijd. Om het af te sluiten een van de meest depressieve nummers van de afgelopen dertig jaar, van Joy Division, om zijn zelfmoord dertig jaar geleden te herdenken.