Het is lente! Althans, voor mijn gevoel. Want vandaag was eindelijk de eerste echt zonnige dag van 2010 en volgens de weersvoorspelling gaat dat zich nog even doorzetten. Bovendien is in Friesland al het eerste kievitsei gevonden, wat traditioneel de lente inluidt. Kortom, het is lente en dus weer tijd om al je depressieve winterplaten in de kast te zetten, de ramen open te doen en iets vrolijks naar buiten laten schallen. En om u daarbij te helpen ga ik in deze rubriek elke week een liedje uitlichten dat geschikt is om deze lente en natuurlijk in de zomer eindeloos op repeat te zetten. Dat zijn enkele ‘gouwe ouwes’, maar ook liedjes vers van de pers. En als kers op de taart wordt het liedje dat elke week in deze rubriek centraal staat ook nog eens in ons radioprogramma gedraaid! In nummer één van Beautiful Freaks’ zoektocht naar de perfecte zomerhit in elk geval The Airborne Toxic Event met het prachtige Sometime Around Midnight, dat weliswaar al dateert uit de nazomer van 2008 maar wat mij betreft nooit de erkenning heeft gekregen die het verdient.

De eerste keer dat ik dit liedje luisterde was ik al bij de eerste paar seconden verkocht; die groots aangezette violen, bombastisch maar zeker niet over-the-top, daar hou ik van! De warme klank matcht perfect met het zomerweer, maar dit is zeker geen flauwe zomerhit; in tegendeel, het is een serieus nummer, helemaal niet echt vrolijk eigenlijk, maar toch… Er zit iets in, een hoop die aan “Heroes” doet denken en ja, als het op David Bowie lijkt dan zit het wel goed bij mij.
Licht was mijn teleurstelling toen de violen stilvielen en de drums het echte liedje begonnen. Maar dat was al snel over toen bleek dat het echte liedje ook helemaal te gek is, licht beginnend maar later aangevuld met steeds zwaardere gitaren en hardere uithalen tot op het einde toch weer die prachtige vioolmelodie terugkomt. Die opbouw is fenomenaal. Hij schept geen verwachtingen maar komt haast vanzelfsprekend waardoor de climax een soort bevredigend gevoel meegeeft. Dat lijkt ook wat de viool wil zeggen: ‘het komt allemaal wel goed’. En dat is natuurlijk iets wat we in de zomer wel nodig hebben.

Volgende week en ook de daaropvolgende weken nog meer perfecte liedjes voor in de zomer, die ook allemaal in de uitzending langs zullen komen!